Sie sind hier: ILRMarktforschung der Agrar- und ErnährungswirtschaftVeröffentlichungen

Technical Papers und Projektberichte

2019

Christoph-Schulz, I., Hartmann, M., Kenning, P., Luy, J., Mergenthaler, M., Reisch, L., Roosen, J., Spiller, A. (2019): SocialLab - Nutztierhaltung im Spiegel der Gesellschaft, Download.

Hartmann, M., Meyer, K., Yeh, C.-H., Filipović, J., Gorton, M., Kuć, V., Tocco, B., White, J. (2019): Report on experimental research using a virtual store environment to understand consumer food choice relating to FQS products and strategies, Download.

Hartmann, M., Yeh, C.-H., Amilien, V., Čeliković, Z., Csillag, P., Filipović, J., Giraud, G., Gorton, M., Kuć, V., Menozzi, D., Poschwatta, O., Quarrie, S., Roos, G., Saidi, M., Tocco, B., Török, Á., Veneziani, M., Vreden, T. (2019): Report on quantitative research findings on European consumers’ perception and valuation of EU food quality schemes as well as their confidence in such measures, Download.

2018

Amilien, V., Roos, G., Arfini, F., Biasini, B., Csillag, P., Duboys de Labarre, M., Filipović, J., Haugrønning, V., Kuć, V., La Spina, M., Menozzi, D., Meyer, K., Ognjanov, G., Simons, J., Tocco, B., Török, Á., Veljković, S., Wavresky, P. (2018): Ethnographic study: qualitative research findings on European consumers’ food practices linked to sustainable food chains and food quality schemes, Download.

2014

Berg, E., Hartmann, M., Kliebisch, C., Lendle, M., Rickert, S., Adenäuer, L., Klink, J., Sommer, F. (2014): Nachhaltigkeitsstudie Ernährung NRW, Nachhaltigkeit in der Lebensmittelwirtschaft - Motivationen, Hemmnisse und Kommunikation, presented at the Institut für Nachhaltiges Management e.V., Download.

Hartmann, M., Schillmöller, D., Schmitz, M., Tartachnyk, I., Noga, G., von Germeten, J.-P., Hirsch, S., Valentiner, B. (2014): Das Schulobst- und -gemüseprogramm NRW - Eine positive Bilanz der Partnerschaft zwischen Ernährungswirtschaft und Schulen, Download.

Hartmann, M., Schillmöller, D., Schmitz, M., Tartachnyk, I., Noga, G., von Germeten, J.-P., Hirsch, S., Valentiner, B. (2014): Das Schulobst- und -gemüseprogramm NRW - Eine positive Bilanz der Partnerschaft zwischen Ernährungswirtschaft und Schulen, Download.

2012

Langen, N. (2012): Forschungsbaustein B: Befragung von Privathaushalten durch die Verbraucherzentrale Nordrhein-Westfalen.In: Teitscheid et al. (Ed.): Verringerung von Lebensmittelabfällen –Identifikation von Ursachen und Handlungsoptionen in Nordrhein-Westfalen. Studie für den Runden Tisch „Neue Wertschätzung von Lebensmitteln“ des Ministeriums für Klimaschutz, Umwelt, Landwirtschaft, Natur und Verbraucherschutz des Landes Nordrhein-Westfalen, pp. 61-82..

Wingensiefen, S., Maschkowski, G., Höllmer, J. P., Simons, J., Hartmann, M. (2012): Schulobstprogramm in NRW: Analyse der Umsetzung, Evaluation und Identifizierung zentraler Erfolgsfaktoren, in: Landwirtschaftliche Fakultät der Universität Bonn, Schriftenreihe des Lehr- und Forschungsschwerpunktes USL, Nr. 171.

Wingensiefen, S., Maschkowski, G., Hartmann, M., Burusig, K. (2012): Bericht zur Evaluation des EU-Schulobstprogramms NRW im Schuljahr 2010/2011- Ausgewählte Ergebnisse. MKULNV, NRW und Universität Bonn.

2008

Herzfeld, T., Drescher, L., Grebitus, C. (2008): Spread of retailer food quality standards: An international perspective, in: AgEcon Search – Research in Agricultural and Applied Economics, Link.

Yue, C., Grebitus, C., Bruhn, M., Jensen, H. (2008): Potato Marketing – Factors Affecting Organic and Conventional Potato Consumption Patterns, in: AgEcon Search – Research in Agricultural and Applied Economics, Link.

2007

Banik, I. (2007): Regionale Herkunft als Erfolgsfaktor für die Qualitätswahrnehmung von Verbrauchern in Nordrhein-Westfalen., Schriftenreihe des Lehr- und Forschungsschwerpunktes USL 152.

Fischer, C., Schiefer, J., Schornberg, S., Rutten, N., van der Meer, M. (2007): Study on the Future Opportunities and Challenges in EU-China Trade and Investment Relations - Study 6: Agriculture, The European Commission, DG Trade, Brussels.

2006

Grebitus, C., Bruhn, M. (2006): Consumers' demand for pork quality: Applying semantic network analysis, presented at the CARD Workingpaper 06-WP423, Iowa State University, Ames, Iowa, Link.

2004

Baum, S., Frohberg, K., Hartmann, M., Matthews, A., Weingarten, P. (2004): The Future of Rural Areas in the CEE new Member States, in: NETWORK OF INDEPENDENT AGRICULTURAL EXPERTS IN THE CEE CANDIDATE COUNTRIES.

Fischer, C. (2004): Assessing Kosovo's horticultural potential - the market for fruit and vegetables in the Balkans, Link.

Grebitus, C., Bruhn, M., Huemmelink, A., Warncke, J. (2004): Perceived food quality in Germany. Empirical results 1994-2004., presented at the The Food 21 Symposium - Towards Sustainable Production and Consumption. Extended Abstracts. Rapport MAT 21 Nr. 2/2004, S. 181-182.

2003

Abele, S., Frohberg, K., Hartmann, M., Matthews, A., Weingarten, P. (2003): Consumption trends for dairy and livestock products, and the use of feeds in production, in the CEE Candidate Countries, in: EUROPEAN COMMISSION DIRECTORATE GENERAL FOR AGRICULTURE [Network of independent agricultural experts in the CEE Candidate Countries.

Abele, S., Frohberg, K., Hartmann, M., Matthews, A., Weingarten, P. (2003): Development of Agricultural Market and Trade Policies in the CEE Candidate Countries. Studies on the Agricultural and Food Sector in Central and Eastern Europe, in: NETWORK OF INDEPENDENT AGRICULTURAL EXPERTS IN THE CEE CANDIDATE COUNTRIES.

Abele, S., Frohberg, K., Hartmann, M., Matthews, A., Weingarten, P. (2003): Key developments in the agri-food chain and on restructuring and privatisation in the CEE Candidate Countries, in: EUROPEAN COMMISSION-DIRECTORATE GENERAL FOR AGRICULTURE [Network of Independent Agricultural Experts in the CEE Candidate Countries.

Abele, S., Frohberg, K., Hartmann, M., Matthews, A., Weingarten, P. (2003): Social security systems and demographic developments in agriculture in the CEE candidate countries, in: EUROPEAN COMMISSION-DIRECTORATE GENERAL FOR AGRICULTURE [Network of Independent Agricultural Experts in the CEE Candidate Countries.

Fischer, C. (2003): The European Beer Market and Strategic Implications for the Main Players, in: Institut für Agribusiness.

2001

Frohberg, K., Hartmann, M. (2001): Konsequenzen der Integration im Agar- und Ernährungssektor zwischen Beitrittsländern und EU-15, Link.

1999

Girgzdiene, V., Hartmann, M., Kuodys, A., Vaikutis, V., Wandel, J. (1999): Industrial Organisation of the Food Industry in Lithuania: Results of an Expert Survey in the dairy and Sugar Branch, Link.

Hartmann, M., Jasjko, D., Miglavs, A., Wandel, J. (1999): Industrial Organisation of the Food Industry in Latvia: Results of an Expert Survey in the dairy and Milling Branches, Link.

1998

Bergschmidt, A., Hartmann, M. (1998): Agricultural Trade Policies and Trade Relations in Transition Economies, Link.

Elsner, K., Hartmann, M. (1998): Convergence of Food Consumption Patterns between Eastern and Western Europe, Link.

Girgzdiene, V., Hartmann, M., Kuodys, A., Rudolph, D., Vaikutis, V. (1998): Restructuring the Lithuanian Food Industry: Problems and Perspectives, Link.

Hartmann, M., Jasjko, D., Kopsidis, M., Miglavs, A., Wandel, J. (1998): Restructuring the Latvian Food Industry: Problems and Perspectives, Link.

Simons, J., Wolffram, R. (1998): Konzept zur Verbesserung der Wettbewerbsstellung und Sicherung der Milcherzeugung in der Eifel-Ardennen-Region, in: Gutachten im Auftrag der Milch-Union Hocheifel e.G., Pronsfeld. 1998.

1997

Frohberg, K., Hartmann, M. (1997): Comparing Measures of Competitiveness, Link.

Frohberg, K., Hartmann, M. (1997): Promoting CEA Agricultural Exports through Association Agreements with the EU - Why it is not working -, Link.

1995

Hartmann, M. (1995): Notwendigkeit und Chancen einer Reform der GAP vor dem Hintergrund einer Osterweiterung, in: IWH (ed.), Die Integration osteuropäischer Reformstaaten in die EU nach Essen und vor der Überprüfung des Maastricht-Vertrages 1996, Link.

1990

Hartmann, M., Henrichsmeyer, W., Schmitz, P. (1990): Political Economy of the Common Agricultural Policy in the European Community, in: Working Paper No. 2, Fachbereich Wirtschaftswissenschaften der Universität Frankfurt.